Рекордната глоба от близо 5 млрд. долара, която Европейският съюз

...
 Рекордната глоба от близо 5 млрд. долара, която Европейският съюз
Коментари Харесай

Защо глобата на Google не притеснява инвеститорите?

 Рекордната санкция от близо 5 милиарда $, която Европейският съюз (ЕС) наложи на Гугъл тази седмица, бележи най-голямата регулаторна офанзива против софтуерен колос досега. Но вложителите и анализаторите в огромна степен не са обезпокоени от това по какъв начин ще се отрази санкцията върху бизнеса на Гугъл, написа Bloomberg.
Реалните вреди ще зависят от това какъв брой нападателно Европа нападна печелившите съглашения на Гугъл с производителите на смарт телефони и мобилните оператори в предстоящ проект, както и какъв брой бързо съперниците на Гугъл като Amazon.com и Microsoft се задействат. Amazon и Samsung Electronics, която е сътрудник на Гугъл, към този момент започнаха да вършат стъпки в интернет търсенето с гласово задействаните си артикули.

Както се очакваше, Европейската комисия (ЕК) разгласи практиките на Гугъл, свързани с мобилната операционна система Android, за пречещи на конкуренцията и подреди компанията да промени държанието си, което допуска да актуализира договорите си с производителите на смарт телефони. Това визира най-големия актив на Android за Гугъл: методът, по който-разпространява своите печеливши услуги, като търсачката, уеб браузъра и магазина за приложения, до над 1 милиарда устройства. Европейското решение е ориентирано тъкмо против тези три услуги.

Гугъл дава мобилната система Android гратис на производителите на смарт телефони, само че изисква от тях авансово да конфигурират избрани приложения, в случай че желаят да употребяват нейния Play Store за приложения, който включва над 1 млн. стратегии. Гигантът в търсачките също по този начин заплаща на производителите на смарт телефони, на телекомуникационните оператори и на други основатели на браузъри да употребяват търсачката на Гугъл и да събират потребителски данни – покупко-продажби, които компанията не разкрива. Благодарение на тези съглашения Гугъл генерира към 50 милиарда $ доходи годишно от мобилна реклама, или една трета от световния пазар, сочат данни на Emarketer.

Европейски Съюз остави на Гугъл да реши по какъв начин да промени метода, по който слага търсачката и браузъра си в устройствата с Android.

“Не съм дала оферти по какъв начин Гугъл да реши това “, разяснява еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Запитана от Bloomberg Television, тя разяснява, че „ очевидният най-малко “ е „ рестрикциите в договорите да изчезнат “.

Анализаторите значително подцениха краткосрочното въздействие на случилото се върху компанията, най-много тъй като решението не не разрешава на компанията да предлага услугите си на разнообразни устройства в полза на потребителите.

„ Потребителите евентуално просто ще смъкват приложенията за услугите на Гугъл, когато вземат новите си телефони с Android – в огромна степен нещо, което към този момент вършат, когато получат новите си телефони iPhone ”, разяснява анализаторът на Credit Suisse Стивън Джу в документ след оповестяването на санкцията, в който показва, че компанията чака „ най-малък резултат “.

Книжата на Alphabet, компанията майка на Гугъл, завършиха търговията в Ню Йорк в сряда - деня на решението на Европейска комисия, съвсем без промени – на цена от 1212,98 $, откакто по-рано записаха 0,7% спад.

В сряда Вестагер допусна, че има редица благоприятни условия Гугъл да монетизира Android – да вземем за пример посредством приходите, които изкарва от приложенията, продавани през Play Store.

По-сериозни ще бъдат вредите, в случай че някои от враговете на Гугъл, като Amazon или Microsoft, сключат покупко-продажби да нареждат услугите си допълнително устройства. Amazon към този момент е почнала да прави това с гласовия си помощник Alexa, съперник на търсачката на Гугъл. Уеб браузърите, които се конкурират с Chrome, могат да създадат същото.
По публикацията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР